keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Äijäilyä, kulttuurieroja ja pari kaupunkia

Hyvää uutta vuotta vaan monilukuiselle lukijakunnalleni.

Suomessa tuli tosiaan pyörähdettyä, takaisin tulin vähän yli viikko sitten. Helsinki oli jostain syystä odotettua miellyttävämpi kokemus. Ehkä se tuttuus, helppous ja kielen ymmärrettävyys oli mukavaa vaihtelua, oli jotenkin tosi kotoisa olo.

Yksi sellainen juttu mitä en ainakaan Suomesta kaipaa on ns. äijäkulttuuri. Tätä on tosi vaikea selittää käytännön esimerkeillä: olisko Petri Nygård? Joku käsitys siitä, että "kovin jätkä" tai "tosimies" on se, joka onnistuu kumoamaan illassa eniten kolmosolutta. Seuraavan päivän puheenaihe onkin sitten jo valmiina: kuka oli eniten kännissä ja kuka ei muista mitään. Testimaan Tosimies-testin mukaan tosimies painaa yli 90 kiloa, kuluttaa enemmän olutta kuin vettä, kirjoittaa tikkukirjaimilla, kusee ohi ja pyörii hangessa saunan jälkeen. "Tosimies ei pyyhi", totesi eräs sijaisopettaja ala-asteella veljelleni miestenvessassa. Tosimies vastaa käsitystä alkuperäisestä, barbaarisesta luolaihmisestä, joka tunnistaa vain elämän perustarpeet (viina, eläinperäinen ruoka, tissit?). Tosimies on kuitenkin enemmän tai vähemmän lihava - liikunta ei ilmeisesti sitten kuulu näihin perustarpeisiin. Ja jostain syystä tätä suomalaiset miehet ihailevat ja tavoittelevat.


Tässäkin tapauksessa kuva kertoo enemmän kuin...

Ei sillä, etteikö Ranskassa viini ja olut virtaisi - toki, usein viikollakin. Se vaan ei ole pakollista. On ihan ok juoda vain kaksi olutta (täällä yksikkö on demi, puolikas, eli 0,25 l) lauantai-iltana, tai olla vaikka juomatta ollenkaan. Ei ole mitään "kestävyysmittaria", jolla pitäisi todistaa olevansa oman sukupuolensa edustaja.

Toinen juttu on vieraanvaraisuuskulttuurin heikkous, ettei jopa puuttuminen. Pidetään juhlat, joissa isäntäväellä ei ole mitään tarjottavaa, vaan "OPM". Ylipäänsä sellainen mentaliteetti, että jokainen pitää huolta itsestään. Perheenjäsenet syövät kaikki omilla tahoillaan ja milloin itse parhaaksi näkevät. Jos joku tekee jotain toisen puolesta niin toinen on automaattisesti kiitollisuudenvelassa. Otetaanpa yksinkertainen tosielämän esimerkki: jouduin kerran HY:ssa jäämään pois yhdeltä luennolta. Pyysin tutulta luokkatoverilta, että voisin kopioida tämän muistiinpanot. Seuraavalla kerralla kun kyseinen tyyppi oli ollut poissa hän pyysi omia muistiinpanojani vedoten sanallisesti siihen, että oli itse antanut minulle muistiinpanonsa. Ranskassa taas ei ole mikään ”big deal” pyytää joltakulta muistiinpanoja, oman kokemukseni mukaan ainakaan. Ihmisillä on myös huomattavan (ehkä ärsyttävänkin) pieni kynnys pyytää ventovierailta erilaisia tupakkatarpeita.


Se Suomesta toistaiseksi. Amsterdamissa tuli tosiaan pyörähdettyä pariin kertaan lentovaihtojen yhteydessä. Mukavan ja rennon oloinen kaupunki, jonka hintataso vaikutti yllättävän alhaiselta (ainakin ulkona syömisen suhteen)?! Punaisten lyhtyjen katu tosin oli lähestulkoon traumaattinen kokemus. Coffeeshopit oli juuri sellaisia kun arvelinkin, tosin se jossa kävin oli ehkä vähän kaupallisemmasta päästä.


Amsterdamissa oli hauska nähdä, kuinka hyvin pyöräliikenne voi parhaimmillaan toimia.
Kaikki vaikuttavat kulkevan pyörillä. Keskustassa on miellyttävän rauhallista ja hiljaista, kun pyörä ilmeisesti korvaa osin sekä henkilöauto- että julkista liikennettä.


Haamsterdam.

Pariisissa tuli myös käytyä ystävän luona. Musée d'Orsay on ehdottomasti visiitin arvoinen paikka, varsinkin jos impressionismi ja ekspressionismi nappaa, ja vaikka se onkin huomattavasti pienempi kuin Louvret ja kumppanit niin ei siltikään jaksettu koluta sitä loppuun nälältä vaan lähdettiin keskivaiheilla suosiolla syömään. :D


Musée d'Orsayn aula



Myös Moulin Rouge tuli ohitettua pubireissulla. Siinäpä alue jolla en haluaisi asua:
joka kulmassa vilisee jos jonkinlaisia seksivälinekauppoja ynnä muita punaisen valon palveluita...

Ja jotta tämä kirjoitus ei vain haisisi vaan myös maistuisi sillisalaatilta, niin pistetään vielä perään pari päivää sitten kirjoittamiani viime lauantain (Lyon-)tunnelmia (joka itse asiassa taisi kaiken kaikkiaan tuhota kaikki vähäisetkin mahdollisuuteni eilisen tentissä). 

Aloitettiin Raspoutinesta (Croix-Roussessa 35 Rue Imbert Colomès) joka on kaiken kaikkiaan vähän tylsä paikka ja jonka molemmat baarimikot vaikuttivat olevan enemmän tai vähemmän kujalla mitä tulee niin asiakkaiden palvelemiseen kuin drinkkien tekemiseenkin. Musiikki liian epämääräistä tanssimiseen, liian kuuma. Sisällä voi kuitenkin polttaa, mikä on pientä plussaa, tosin se kuumuus ohjaa helposti ulkosauhuille. Jännittävin hetki oli, kun joku tyyppi ihaili suureen ääneen sitä kuinka siistiä on, että mulla ei ollut huulipunaa niinkuin muilla paikan tytöillä. Wtf?? Tylsyyden pakottamina lähdettiin sitten osalla porukasta Bec de Jazziin (19 Rue Burdeau), joka on hämyisä ja rento paikka jazz-tanssilattialla ja jonka toinen baarimikoista näyttää nuorelta Mikko Leppilammelta – mitä muuta muka voi paikalta toivoa? Noh, ehkä enemmän livebändejä, yläkerran tanssilattian reunalta kun löytyy suuri flyygelikin lähes tyhjän panttina. Juomamenustakaan ei löydy muuta kuin hanaolutta, viiniä ja tuoremehua, millä ei tosin ilmeisesti ole mitään vaikutusta paikan suosioon. Tanssiminen oli tälläkin kertaa oikein mukavaa, mutta toki Lyonistakin kaiken maailman weirdoja löytyy jotka jäävät hihaan roikkumaan kun niiden kanssa on yhden tanssin pyörähtänyt. Juomien ja tavaroiden kanssa pitää olla myös ekstravarovainen niin täyteenahdetussa ja hämärässä paikassa. Ja se vessa... Parin-kolmen neliömetrin ”tila”, jossa varsinaiseen wc-koppiin pääsee vain ohittamalla pisuaari, jossa tietenkin aina hengaa joku, mikä on enemmän tai vähemmän kiusallista humalatilasta riippuen. 

Eilinen tentti olikin sitten pelkkää paskaa. En ole näköjään viimeisessä 13 vuodessa oppinut järkevää tapaa valmistautua kokeisiin – varsinkin kun tiedän, että aihealueessa yli puolet on uutta ja kaikki matsku on vieraalla kielellä (=hitaampaa lukea, sanoivat mitä sanoivat, eikä sanakirjaankaan turvautumiselta voi täysin välttyä). Omien laskelmieni mukaan saan n. 8 tai 9 pistettä 20:stä. Uusintaa odotellessa (Lyon 2:ssa kaikki, siis ihan kaikki uusinnat ovat kesäkuussa)...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti